NIKO NE OBRAĆA PAŽNJU NA ZNAKOVE TEŠKE BOLESTI: Jedan simptom oštećenja jetre može da se vidi na glavi
Ilustracija, Foto: Profimedia

ZDRAVLJE

NIKO NE OBRAĆA PAŽNJU NA ZNAKOVE TEŠKE BOLESTI: Jedan simptom oštećenja jetre može da se vidi na glavi

Jetra svakodnevno obavlja brojne funkcije u telu, pa je važno voditi računa o njoj. Jedan od znakova da je jetra oštećena možete otkriti dok se češljate.

Objavljeno:

Opadanje kose

Kada se češljate, obratite pažnju na količinu kose koja vam opadne tom prilikom. Britanska Nacionalna zdravstvena služba navodi da je to jedan od znakova upozorenja da postoji problem s jetrom. Bolest masne jetre jedno je od stanja koje može uzrokovati ozbiljno oštećenje jetre. U početnim stadijumima često se ne manifestuje nikakvim simptomima i može godinama proći nezapaženo. Međutim, što duže ne primećujete stanje, jetra postaje sve oštećenija.

Stomak, Žučna kesa, Želudac, Jetra, Creva
foto: Icruci / Alamy / Alamy / Profimedia

Simptomi masne jetre

Četvrti i poslednji stadijum bolesti masne jetre poznat je kao ciroza. Ona se javlja nakon godina upale i uzrokuje pojavu ožiljaka na jetri. Ciroza može uzrokovati širok raspon simptoma, a opadanje kose jedan je od njih.

Ostali znakovi ciroze jetre uključuju umor i slabost, osetljivost ili bol u području jetre, vidljive sitne kapilare na koži iznad struka, svrab, gubitak apetita i težine, mučninu i povraćanje, navodi Britanska Nacionalna zdravstvena služba, a prenosi „Miror“.

Javljaju se i česta krvarenja iz nosa, modrice po telu, žutica, napadi drhtanja i vrućine, kao i oticanje nogu, zglobova i stopala zbog nakupljanja tečnosti. Prisutna je i nesanica, loše pamćenje i poteškoće s koncentracijom. To je poznato kao encefalopatija i događa se kada toksini utiču na mozak jer jetra ne može da ih ukloni iz tela, navodi Britanska Nacionalna zdravstvena služba.

Bonus video:

00:06

Marko Miljković u čekaonici

(Espreso/NajŽena/Vesna Vukadinović/Prenosi M.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.